Afspraak maken

Carpale tunnel syndroom

Wat is het carpale tunnel syndroom?

Mensen met het carpale tunnel syndroom ervaren vaak tintelingen, pijn en/of een doof gevoel in de duim, wijsvinger, middelvinger, ringvinger en soms ook in de handpalm.

Via de zogenaamde carpale tunnel komen de pezen van de onderarm samen met de zenuw de hand binnen naar de vingers toe. Door verschillende oorzaken wordt de druk op de zenuw verhoogd waardoor klachten ontstaan. De klachten worden dan vaak erger door bepaalde bewegingen of houdingen.

Bijvoorbeeld bij wat zwaardere huishoudelijke werkzaamheden zoals ramen lappen of iets uitwringen. Ook wanneer bijvoorbeeld tijdens het fietsen de pols langdurig gebogen blijft, kunnen de klachten verergeren. Regelmatig geven mensen ook aan dat ze in de nacht wakker worden van de klachten. Vaak heeft de hand dan langdurig in een verkeerde houding gelegen. Soms ervaren zwangere vrouwen ook klachten door het vasthouden van vocht. Nemen de klachten toe dan kan dit zelfs het dagelijks functioneren in de weg staan. In dit soort gevallen wordt er vaak gekozen voor een operatie terwijl dat echt niet altijd nodig is.

Hoe gaan we te werk?

We starten met een vraaggesprek en uitgebreid onderzoek. Door het stellen van de juiste vragen en een aantal testen kan de (hand) fysiotherapeut onderzoeken of u last heeft van het carpale tunnel syndroom. Daarnaast kunnen we door het stellen van deze vragen ook de oorzaak van de klachten bepalen.

In overleg met u bepalen we welke behandeling het meest passend is.

Waarbij wij u graag helpen wanneer u kiest u voor een natuurlijke behandeling met behulp van hand(fysio) therapie .

Deze behandeling kan bestaan uit:

  • Het in kaart brengen van de oorzaak
  • Het opstellen van een plan van aanpak
  • Het doen van oefeningen
  • Massage
  • Shockwave therapie
  • Spalk/brace therapie

Voor behandeling van het carpale tunnel syndroom bieden wij, als enige in Breda en omgeving, shockwave therapie. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van hoog energetische geluidsgolven om uw klacht te behandelen. Deze wetenschappelijk onderzochte methode kan ervoor zorgen dat u weer klachtenvrij kunt functioneren. Heeft u al van alles geprobeerd en wilt u liever geen injectie of operatie dan is shockwave therapie zeker aan te raden.